Waarom zou je in godsnaam investeren in zorgvastgoed terwijl je ook gewoon een appartement of woning kan kopen? Je hebt er misschien nog niet bij stilgestaan maar de aankoop van een assistentiewoning is tegenwoordig een erg goed plan. Waarom? Kom dankzij de volgende weetjes meer te weten over zorgvastgoed én de investering erin.

1.Vergrijzing zorgt voor investering met laag risico

Ik hoor je denken: “Is er wel zekerheid dat assistentiewoningen of plekjes in woonzorgcentra opgevuld zullen worden?”. Wel, laten we even teruggaan naar WOII. Toen is de nataliteit erg zwaar gedaald en zijn er heel wat mensen gesneuveld. Mensen die tussen 1940 en 1945 geboren zijn, zijn nu klaar voor de zorgsector. Maar door die wereldoorlog zijn dat er een heel pak minder. In de jaren na die periode, vanaf 1945, zien we echter dat er een enorme stijging is geweest van geboortes.

Deze generatie heet niet voor niets de babyboomers. Binnen enkele jaren zijn deze mensen al een dagje ouder en hebben zij wellicht extra zorg nodig. Wanneer we kijken naar de cijfers zien we dat er nu 1 op 5 Belgen ouder is dan 65 jaar. Tegen 2030 gaat dat stijgen tot 1 op 4 Belgen. Bijgevolg zal er dus een grotere nood zijn aan zorgvastgoed. En dat brengt dan weer met zich mee dat een investering in zorgvastgoed een hoge stabiliteit met zich meebrengt. Een vrijgekomen plek zal namelijk onmiddellijk terug ingevuld worden. Zo zijn jouw huurinkomsten verzekerd.

2. Bye bye stereotiep van oudere mensen

Vroeger kon men kiezen tussen thuis blijven wonen of naar een woonzorgcentrum verhuizen. Tegenwoordig zijn 65-plussers geen “oudjes” meer, maar veelal actieve mensen die er een druk sociaal leven op nahouden. Zij kunnen hier en daar wat hulp gebruiken maar willen niet onmiddellijk in een woonzorgcentrum terechtkomen. Voor hen zijn assistentiewoningen dé ideale oplossing. Zo kunnen ze zelfstandig blijven wonen, maar ook beroep doen op bepaalde diensten zoals warme maaltijden, thuisverpleging of een poetshulp. Deze doelgroep zal in de komende jaren alleen maar groeien, wat maakt dat een investering in assistentiewoningen ook in de toekomst een slimme zet zal blijven.

3. Fiscaal voordelig

Wist je dat eigenaars van een assistentiewoning heel wat fiscale voordelen krijgen? Zo genieten ze van een verlaagd btw-tarief van 12% op de constructie en 10% registratie op de grond. Bovendien is een eigenaar van zorgvastgoed volledig vrijgesteld van onroerende voorheffing. Investeren in zorgvastgoed brengt dus niet alleen een bepaalde zekerheid met zich mee maar ook een postitief voordeel dat je in je portemonnee zal voelen.

4. Locatie is key

Bij een investering in zorgvastgoed is het belangrijk om kritisch te zijn in je keuze. Voornamelijk de locatie en bereikbaarheid zijn ongelooflijk belangrijk bij dit type vastgoed. Uit marktanalyse blijkt dat heel wat assistentiewoningen op de verkeerde locatie gebouwd worden. Die vinden helaas geen huurders. Oudere mensen willen dichtbij het centrum wonen of aan de kust. Ze willen winkels in de nabijheid, gezellige plekken waar ze met kennissen kunnen afspreken,… Assistentiewoningen die dit aanbieden trekken heel wat actieve ouderen aan en zoals eerder gezegd wordt deze groep steeds groter.

5. Groot wonen = grote zorgen

Mensen die op pensioen gaan willen vaak genieten van het leven. Ze willen reizen, op stap gaan of afspreken met vrienden. Het grote huis waarin ze wonen past dikwijls niet meer binnen dit plaatje. Nu de kinderen het huis uit zijn staan er heel wat kamers leeg. En die grote tuin die moet onderhouden worden? Daar steken ze liever geen tijd meer in. Daarbovenop brengt een groot huis heel wat onderhoudskosten met zich mee. Het voordeel van een assistentiewoning is dat er vaak een omliggende groenzone is waar ze van kunnen genieten, zonder te moeten delen in de lasten. Ook is een assistentiewoning aangepast aan eventuele benodigdheden in de toekomst. Rolstoeltoegankelijk? Check. Weinig trappen? Check. Perfecte optie om gelukkig van het pensioen te genieten? Dubbelcheck.

Interesse om te investeren in zorgvastgoed? Ontdek onze assistentiewoningen van Kasteelresidentie Ter Ham in hartje Steenokkerzeel. Maak een afspraak of plan een bezoek ter plekke voor meer informatie.