Messi of Ronaldo? Familie of Thuis? Pepsi of Coca Cola? Allemaal kwesties die een grondig debat en een diepgaande analyse verdienen. Wij bogen ons over een andere levensvraag: nieuwbouw of een bestaande woning? Elke woning heeft zijn voordelen en elk voordeel heeft dan weer zijn nadeel. Wij zetten ze even op een rij.

Verrassing: nieuwbouw is nieuw

Even een open deur intrappen: het grootste voordeel van een nieuwe woning is dat het nieuw is. Je kan er prat op gaan dat de materialen waarmee de nieuwe woning gebouwd is aan de recentste normen voldoen. Dat zorgt ervoor dat de woning energiezuinig is (daarover later meer) en dat je nieuwe woning ook een stuk kwaliteitsvoller is dan de meeste bestaande woningen. Je hoeft ook niet te vrezen voor oubolligheid: nieuwbouw oogt doorgaans fris en modern.

Nieuwbouw: een nieuwe woning op maat.

Het eindresultaat van jouw nieuwe woning bepaal je zelf. Jij kan ervoor zorgen dat je toekomstige woning aan jouw wensen en persoonlijke smaak voldoet. De architecturale plannen kan je meestal sturen, waar de keuken komt of hoe de badkamer eruit moet zien bepaal jij.

Dat is bij een bestaande woning niet evident. Je hebt te maken met de keuzes van de vorige bewoner en de mogelijkheden die de woning biedt. Daarnaast kost het je tijd, vaak ook stress en uiteraard geld om een bestaande woning te renoveren.

De kostprijs

Je zal het vast in je omgeving gemerkt hebben: renovatiekosten rijzen snel de pan uit. Uit een peiling van het NAV blijkt dat verbouwers een vijfde van hun budget aan renovatiewerken spenderen. Heb je een budget van 200.000 euro dan heb je slechts 160.000 euro over voor de aankoop van je woning. De overige 40.000 euro heb je nodig om je woning te laten voldoen aan de energiedoelstellingen 2050. Een pittige kost.

Gelukkig kan je rekenen op de Vlaamse renovatiepremie. Deze premie kan tot 3.333 euro bedragen en kan je aanvragen als je woning minstens 30 jaar oud is. Daarnaast doet vadertje staat je nog een cadeau: bij een renovatie hoef je slechts 6% btw te betalen, bij een nieuwe woning is dat 21%.

De hamvraag is natuurlijk: “wat is het duurste bij aankoop? Nieuwbouw of een bestaande woning?”

Wel, nieuwbouw is gemiddeld duurder. Maar het ziet ernaar uit dat dat niet zo zal blijven.

Uit onderzoek blijkt namelijk dat bestaande woningen alsmaar duurder worden en de prijs van nieuwbouw daalt. Nieuwbouw is gemiddeld 10.000 euro goedkoper dan 4 jaar geleden, terwijl de prijs van bestaande woningen op een jaar tijd met 4% gestegen is.

Afhankelijk van de regio waar je woont komt dat neer op een stijging van 10.000 à 18.000 euro. Dat komt door de stijgende kost van bouwgrondEen nieuwe woning wordt vaak op een efficiëntere manier gebouwd dan een bestaande woning. Je hebt in verhouding dus minder grond nodig om comfortabeler te wonen.

Nieuwbouw is een oefening in geduld

Nog een puntje voor Team-bestaande woning: koop je een bestaande woning, dan heb je je woning meteen in handen. Bij nieuwbouw moet je geduld uitoefenen, vaak tot een anderhalf jaar lang. Dat betekent dat je ondertussen elders zal moeten wonen, wat dan weer kosten met zich kan meebrengen.

Jouw geduld wordt wel rijkelijk beloond. Je krijgt immers een woning die helemaal op jouw wensen is afgestemd én waarvoor je de eerste jaren geen eventuele herstelkosten hoeft voor te betalen.

Garantie

Inderdaad, je hoeft dus niet voor herstelkosten op te draaien. Dat komt door de Wet-Breyne en de 10-jarige aansprakelijkheid. Als je een woning rechtstreeks via een architect of aannemer laat bouwen, ben je door de 10-jarige aansprakelijkheid gedeeltelijk beschermd voor ernstige gebreken die te maken hebben met de stabiliteit van je woning. De 10-jarige aansprakelijkheid beschermt je tegen eventuele kosten zoals:

  • ernstige vochtinfiltratie die het gebouw aantast
  • bouwgrond die ongeschikt blijkt om op te bouwen
  • problemen hebt met de fundering
  • ernstige scheuren in de muren
  • je gebouw is verzakt
  • je woning plots is verdwenen

Kopers van nieuwbouw genieten nog een extra beschermingslaag tegen herstelkosten: De Wet-Breyne.

De Wet-Breyne of de woningbouwwet is een maatregel die zowel de bouwheer als de koper beschermt. De wet schrijft voor dat elk contract duidelijke bepalingen moet bevatten. O.a dat:

  • de uitvoeringstermijn en afgesproken prijs duidelijk vermeld moeten worden. Je zal hierdoor nooit verrast worden door een onvoorziene kost. Wat je afspreekt, is wat je betaalt.
  • de bouwheer een solvabiliteitswaarborg van 5% in een fonds moet storten. Ingeval van faillissement is de koper hierdoor beschermd.

Een derde belangrijke bepaling is dat de aannemer en de verkoper gedurende 10 jaar aansprakelijk blijven voor ernstige, maar ook lichte gebreken. Jij hoeft dus niet voor eventuele herstelkosten op te draaien.

Nieuwbouw is energiezuinig

Amper 2% van de bestaande woningen voldoet aan de energiedoelstellingen voor 2050. Wil je een bestaande woning laten voldoen aan het maximale E-peil 50, dan zal je de nodige renovatiewerken moeten laten uitvoeren. Sommige bestaande woningen zijn echter te oud om de nieuwste verwarmingssystemen of isolatietechnieken te installeren.

Nieuwbouw wordt altijd met spitstechnologie op vlak van duurzame energie gebouwd. Je geniet dus van de recentste verwarmingssystemen en je isolatie staat ook op punt. Dat leidt tot minder verbruik en dus minder kosten.

Nieuwbouw als investering

Er komt veel kijken bij een investering in vastgoed. Je hebt te maken met verschillende factoren waar nieuwe en bestaande woningen met elkaar in balans liggen. Wat wel vaststaat is dat er bij nieuwbouw geen onderhoudskosten nodig zijn, dat de ligging van je nieuwe woning gunstig is én dat je op een hogere meerwaarde op verkoop mag rekenen.

Dat laatste komt doordat de ligging, de leeftijd én de energieprestaties van een woning belangrijke factoren zijn om de hoogte van de verkoopprijs te bepalen. En laat dat net 3 categorieën zijn waar een nieuwe woning doorgaans beter scoort dan een bestaande woning.

Conclusie

Als je alles opsomt lijkt nieuwbouw als winnaar uit de bus te komen. Een nieuwbouwwoning is doorgaans energiezuiniger en beter beschermd. Bovendien kan je de inrichting van nieuwbouw naar je hand zetten.

Daartegenover staat dan weer dat de aankoopprijs van nieuwbouw hoger ligt en dat je geduld moet uitoefenen alvorens je kan intrekken. Veel hangt dus af van jouw voorkeuren en mogelijkheden. Geen evidente beslissing. Wij kunnen jou helpen om de juiste keuze te maken en je informatie op maat aanbieden. Onze collega’s vertellen je er graag meer over.