Imoya en Vilvoorde maken wonen in het stadscentrum aantrekkelijk.

Na de oplevering van de Kantfabriek, kon een vervolg niet uitblijven. Dus sloegen de stad Vilvoorde en Imoya de handen opnieuw in elkaar: het nieuwbouwproject Kantkwartier werd boven het doopvont gehouden. O.a. Burgemeester Hans Bonte en CEO Michel Vanstallen waren aanwezig. Maar waarom hebben we geopteerd voor projecten in deze stad?

Michel Vanstallen & Hans Bonte bij de opening van het Kantkwartier

In het stadscentrum wonen heeft zijn voordelen

Vilvoorde zit duidelijk in een positieve flow, de stad komt alsmaar gunstiger in het nieuws. Zo neemt het aantal horecazaken toe. Danser, schrijver en jeugdidool Ish Aït Hamou heeft bijvoorbeeld bekend gemaakt dat hij er een gesloten koffiezaak heropent.

Ook in bevolkingsaantallen groeit Vilvoorde: het is de snelst groeiende stad van Vlaanderen. Een groot aantal jonge gezinnen zijn er de laatste jaren bewust gaan wonen. En ook het aantal jongeren stijgt op spectaculaire wijze.

Dit is deels het gevolg van een fenomeen dat zich wereldwijd voordoet. Er zijn meer en meer gezinnen die de voordelen van wonen in de stad ontdekken. In een stadscentrum zijn alle essentiële zaken aanwezig. Je kan makkelijker dichtbij huis werken of pendelen. Je hebt steeds een supermarkt in de buurt, net als een frituur, bakker of restaurants…

 

Banner die de mogelijkheid biedt om een afspraak te maken.

Waarom Vilvoorde?

Maar je kan niet ontkennen dat er beleid wordt gevoerd dat wonen in de stad aantrekkelijker maakt.

In Vilvoorde zijn een tal van vernieuwingsprojecten gaande. De Stationsbuurt wordt heropgewaardeerd, het Hanssenspark wordt heraangelegd en de grauwe straten van het centrum ondergaan dezelfde metamorfose. En daarom besloten we om mee te trekken aan de kar der vernieuwing:

” Wij geloven heel erg in het potentieel van Vilvoorde, een stad die zoveel troeven heeft voor stadsmussen die toch nood hebben aan groen. Met de ontdekking van de Kantfabriek was de klik tussen Vilvoorde en Imoya meteen gemaakt. We blijven ons graag verder inzetten voor de stedelijke ontwikkeling van deze mooie Brabantse stad, wonen in de stad is immers de toekomst aldus Michel Vanstallen van Imoya.

Met het project Kantfabriek hebben we een eerste bijdrage geleverd, maar een vervolg kon niet uitblijven. We besloten samen met de lokale overheid een sequel te schrijven:

Het Kantkwartier

Na een lange periode waar industrie de stad domineerde, was het even zijn zoeken naar het nieuwe karakter van Vilvoorde. Maar de voorbije decennia zijn er inspanningen geleverd om nieuwe identiteit te vinden en de aantrekkelijkheid en levenskwaliteit te verhogen.

De Kantfabriek en Kantkwartier staan symbool voor die wederopstanding van Vilvoorde. Het zijn alle twee projecten die diepgeworteld zijn in het rijke verleden van de stad, maar dankzij de heropwaardering een moderne woonfunctie krijgen. Deze historische site is ook gelegen in een buurt die vroeger bekend stond om zijn moeilijkheden. Die negatieve spiraal is met de komst van de Kantfabriek volledig omgekeerd. De straten errond krijgen een bruisend karakter  en zullen aan levenskwaliteit winnen. En dat in het centrum van de stad.

Dat is wat wij ervan vinden natuurlijk. Maar wat is de mening van Burgemeester Hans Bonte?

Het Kantkwartier: een uitdaging

Het Kantkwartier en de Kantfabriek zijn zoals eerder gezegd gebouwen met zeer veel geschiedenis, in het centrum van Vilvoorde. Charmant, maar ook uitdagend. Hoe maak je van een oude fabriek een modern woonproject, zonder voor teveel overlast te zorgen in de buurt?

Volgens architect Vincent Deketelaere was dat een vraag die hij en het bouwteam met detailwerk en veel voorzichtigheid beantwoord hebben. Zij stonden regelmatig voor verrassingen. Maar in de uitdaging van het opwaarderen van een oud naar nieuw gebouw, lagen er ook mogelijkheden. Zo bleken de bouwmaterialen van de fabrieksgebouwen uitermate geschikt als basis voor een vernieuwd pand. Bovendien zorgden de hoge plafonds die er waren ook voor een toets die weinig volledig vernieuwde woonprojecten bezitten, aldus Deketelaere.

Vanstallen, Bonte en De Ketelaere

Burgemeester Bonte stelt dat je zo ook naar Vilvoorde moet kijken. Het is een stad waar ontegensprekelijk moeilijkheden zijn. Maar door die moeilijkheden als uitdagingen te beschouwen en daarbij te focussen op de mogelijkheden, waren hij en zijn team in staat om van Vilvoorde terug een aantrekkelijke stad te maken. Zo verwoordt hij het zelf:

Wij hadden het zelf niet beter kunnen zeggen. Ben je helemaal overtuigd van wat Imoya en Vilvoorde samen teweegbrengen? Zoek je een appartement, loft of penthouse in de snelst groeiende stad van Vlaanderen?
Neem dan hier contact op met ons team.

 

 

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *