Naar een BEN-woning in Noaze

BEN-woningen: nu een premie waard, binnenkort de standaard.

Vanaf 2021 moeten alle nieuwe woningen bijna-energieneutraal (BEN) zijn. Dat betekent dat ze een E-peil van maximum 30 mogen hebben. Imoya zet al een tijdje sterk in op energiezuinige woningen. Denk maar aan project Noaze. 

Wie gaat bouwen of renoveren, moet rekening houden met steeds strenger wordende energienormen of EPB-normen. Binnen twee jaar mogen alleen nog maar BEN-woningen op de markt komen. Daarom wordt de E-peilnorm voor een nieuwbouw stapsgewijs verlaagd. Op dit moment is die norm E40, maar vanaf 2021 moet elke nieuwbouwwoning een E-peil van 30 of minder hebben.

Bekijk de EPB-eisentabel per aanvraagjaar.

BEN binnen bereik

Met Noaze komt Imoya al sterk in de buurt van een BEN-woning. De Noaze-woningen zijn energiezuinig en klaar voor de toekomst. Zo zijn de kopers nog maar een kleine stap verwijderd van een BEN-woning. Welke maatregelen heeft Imoya daarvoor genomen? Je komt het hieronder te weten.

 1. Isoleren
  Besparen op je energiefactuur doe je vooral door goed te isoleren. Alle woningen in woondorp Noaze hebben een 14 cm dikke isolatie in de spouwmuur, 16 cm in de platte daken en 8 cm in de vloer op volle grond. Daardoor gaat er minder energie verloren, maar heeft je woning ook minder energie nodig. Bovendien renderen de andere energiezuinige maatregelen beter als er goed geïsoleerd is.
 2. Ventileren
  Naast een degelijke isolatie, is ook een goed ventilatiesysteem enorm belangrijk. Maar dan wel eentje dat geen massa’s energie verbruikt. Daarom voorziet Imoya een ventilatiesysteem C+ in elke woning. Dankzij de automatische afvoer wordt er heel wat energie bespaard, want op momenten dat ventilatie niet nodig is, werkt het systeem op de minimumstand.
 3. Warmtepomp
  Als je echt een energiezuinige woning wilt, dan is een juiste keuze van hernieuwbare energie veel belangrijker dan het dikker maken van de schil. Zo is de impact van een warmtepomp bijvoorbeeld gigantisch. Imoya voorziet er standaard eentje in elke Noaze-woning. Zo’n pomp haalt minstens 75% van de verwarming gratis uit de lucht.

Investeer in PV-panelen en maak je woning BEN!

Wil je naar een bijna-energieneutrale woning? Dan kan je als koper nog investeren in PV-panelen voor je Noaze-woning. Zo krijg je het E-peil gemakkelijk op E30 en is je woning dus BEN. Een investering in zonnepanelen verdient zich bovendien gemakkelijk terug en bespaart je daarna nog eens 500 à 800 euro per jaar. Een bijzonder slimme investering dus!

Bouw je nu al een BEN-woning door te investeren in PV-panelen, terwijl dat eigenlijk nog niet verplicht is? Dan heb je recht op speciale premies en subsidies. Imoya heeft de bouwvergunning voor project Noaze aangevraagd in de periode tussen 2014 en 2016, waarin E-peil 60 nog de norm was. Daardoor kunnen die premies erg hoog oplopen. Als je een woning in Noaze koopt én investeert in PV-panelen, heb je recht op de volgende voordelen:

 1. Korting op onroerende voorheffing

De Vlaamse Overheid geeft je vijf jaar lang een korting van 50% op je onroerende voorheffing, als je een huis bouwt met een E-peil van 40 of minder. Krijg je het E-peil van je nieuwbouw op 30 of lager, dan heb je zelfs 100% korting.

Meer info vind je hier.

 1. E-peilpremie van je netwerkbeheerder

Als de bouwaanvraag voor je woning is ingediend vóór 1 januari 2017, dan kan je een E-peilpremie krijgen. De voorwaarde is wel dat je nieuwbouw voldoende energiezuinig is. Neem contact op met je netwerkbeheerder voor meer info hierover.

Meer info vind je hier.

Een kleine rekensom

Stel dat je eenmalig investeert in PV-panelen voor je Noaze-woning…

Wat krijg je terug?

 1. Een jaarlijkse energiebesparing van 500 tot 800 euro. Je hebt je investering dus terugverdiend na zes tot negen jaar.
 2. Vijf jaar lang 100% korting op je onroerende voorheffing.
 3. Recht op een E-peilpremie bij je netwerkbeheerder.
 4. Een volledige BEN-woning die meer waard is bij doorverkoop.

Meer informatie over termen als EPB en E-peil vind je in onze brochure over energiezuinig wonen. Voor info over Noaze kan je terecht bij onze sales advisor Inge D’Hoogh. Contacteer haar gerust op het nummer
0478/90 03 33.

 

Tagged ,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *