Imoya’s Upcycling Project: Van afgedankte werfzeilen tot Bruegelschip

De wereld heeft een gigantisch afvalprobleem. We gooien té veel weg, waardoor de afvalberg elke dag groter en groter wordt. Imoya wil daar iets aan veranderen en gooit daarom sinds kort haar oude werfzeilen niet meer op de afvalcontainer. De zeilen zijn misschien voor de werf niet langer bruikbaar, maar wie zegt dat ze niet op een andere manier nuttig besteed kunnen worden?

En zo ging Imoya op zoek naar een nieuwe en nuttige bestemming voor haar oude werfzeilen. En die vond ze bij het Atelier voor Beeldende Kunsten (ABK) in de Westrand in Dilbeek. Daar werken Zita, Laura en Stefanie samen met hun leerlingen van het kunstatelier aan een groot creatief project. Voor hen zijn de werfzeilen ideaal knutselmateriaal. En zo blazen Imoya en het ABK de oude werfzeilen nieuw leven in: een populair fenomeen dat we ‘upcycling‘ noemen.

leerlingen ABK

De Val van Icarus 

De Val van Icarus

Zita Bonafede, lesgeefster aan het ABK: “Onze leerlingen werken dit jaar aan een reeks Bruegelprojecten. We bouwen onder andere het schip uit het schilderij ‘De Val van Icarus’ na. En daarvoor komen de werfzeilen van Imoya goed van pas. We gaan er een aantal verknippen en daarna verweven in de romp van het schip. De andere zeilen gaan we aan elkaar naaien en aan de mast hangen.”

Werfzeilen verknippen

Zowel lesgeefsters Zita, Laura en Stephanie als de kinderen waren in de wolken met het knutselmateriaal dat Imoya hen bezorgde. Voor hen is het geen afval, maar bijzonder gunstig materiaal waar ze creatief mee aan de slag kunnen.

“We naaien alle zeilen aan elkaar en met andere stofjes naaien we de letters van het ABK erop. Daarna gaan we de zeilen aan de mast van ons schip hangen.” (Victoria, leerlinge aan het ABK)

Letters naaien op zeilen

Tentoonstelling 

Vanaf vrijdag 7 juni stellen de leerlingen en lesgeefsters hun Bruegelwerken tentoon in de Westrand in Dilbeek. Het Bruegelschip is hun kers op de taart.

“Tijdens de vernissage zullen we een zelfgemaakte animatiefilm projecteren op het grote zeil aan de mast van het schip.” (Nisrine, leerlinge aan het ABK)

De tentoonstelling wordt die vrijdag feestelijk geopend met een muzikale en creatieve vernissage à la Bruegel. Iedereen is van harte welkom om 18u.

Werfzeilen in de romp van het schip

Tagged ,,,,,,,,,

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *