De 5 vastgoedtrends van 2021

Gastblog door TopCompare – Een nieuw jaar, nieuwe trends? Ook in de vastgoedsector beweegt er heel wat in 2021. TopCompare, het vergelijkingsplatform voor onder andere hypothecaire leningen, deelt met ons de vijf opvallendste vastgoedtrends van 2021. Klaar om ze te ontdekken?

1.  Een (t)huis waar je kan wonen én werken

De woning van de toekomst? Een plek waar je kan wonen, leven én werken. Een verrassing kan je deze trend niet echt noemen. Het coronavirus, lockdown één, lockdown twee: ze zitten er allemaal voor iets tussen. Een jaar geleden werd ons leven er zo een van telewerken en afstandsonderwijs. Wonen, leven en werken doen we dus al een tijdje letterlijk op één plek. Maar waar je keukentafel tot voor kort misschien een eet- en werkplek was, gaan we nu op zoek naar woningen met net dat tikkeltje extra ruimte. Een huis waar je een afzonderlijke werkplek kan creëren en waar de scheiding tussen werk en privé weer ietsje duidelijker wordt.

2.  Een stadswoning met een binnentuin

Vakantie in eigen land? Of zelfs in je eigen stad? Dat vraagt om een woning met een beetje groen. Liefhebbers van de stad zijn nu nog meer op zoek naar hippe stadswoningen met een stadstuin of als het kan ook nog eens een dakterras.

Ook gemeenschappelijke binnentuinen zijn niet meer weg te denken uit 2021. Want samen met je buren een tuin delen? Dat klinkt eigenlijk zo slecht nog niet. Er is altijd wel iemand die openstaat voor een lekkere barbecue of een potje voetbal. En er is zeker ook genoeg ruimte om gewoon even alleen te ontspannen.

Dat is natuurlijk logisch als je weet dat nieuwe samenlevingsvormen, zoals cohousing, ook al even aan een opmars bezig zijn. Mensen beseffen steeds meer wat de financiële en sociale voordelen zijn van bijvoorbeeld een wasruimte of tuin delen. Zo bespaar je vaak op heel wat kosten, voel je je veiliger want ben je nooit alleen, maar heb je toch nog genoeg privacy. Imoya bijvoorbeeld speelt erg in op het creëren van vastgoedprojecten waar er ruimte is voor groen, privacy en samenleven.

3.  Een terras graag

In 2021 vertoeven we blijkbaar niet alleen graag in gezellige binnentuinen, maar snakken we ook naar wat frisse lucht vanop een terras. En ja, ook hier zitten de lockdowns en het vele binnen zitten voor iets tussen. Zeker nieuwbouwappartementen met een ruim terras lijken Belgen te kunnen bekoren.

Genieten van een straaltje zon op het terras van je nieuw appartementje? We hebben horen fluisteren dat deze trend niet snel zal verdwijnen. Vastgoedontwikkelaars van de toekomst houden er dus maar beter rekening mee.

4.  Inspansion

Een trend die al een aantal jaren speelt, maar ook dit jaar aan belang blijft winnen. Maar weet jij wat het is? Denk bijvoorbeeld aan een foodmarkt in een lege kerk, kantoorruimtes in oude loodsen of stijlvolle lofts in industriële panden. Bij inspansion draait het allemaal om het opwaarderen van oude, leegstaande of vervallen gebouwen. De authenticiteit van de panden wordt bewaard, maar verder worden ze volledig gerenoveerd volgens de moderne vereisten zoals duurzaamheid en comfort. Oudere gebouwen vormen zo opnieuw een centrum van bruisend leven!

Imoya hecht als projectontwikkelaar al jaren enorm veel belang aan deze trend. We focussen sterk op de reconversie van historische en religieuze panden en dat zie je in veel van onze vastgoedprojecten doorschijnen.

5.  Met de grootouders onder één dak

Je kan waarschijnlijk al raden dat de coronacrisis ook voor een boost van deze trend heeft gezorgd. Ouders doen aan telewerken, kinderen en jongeren volgen les van thuis en ook grootouders vallen niet meer zo snel voor het gemak van de rusthuizen. Verschillende generaties die samen onder één dak leven zijn zo geen uitzondering meer.

Het is dan ook geen verrassing dat vastgoedprojecten steeds meer zullen inspelen op intergenerationeel wonen. Ook investeren in zorgvastgoed wordt steeds populairder. Zeker als je op je – we zeggen maar iets – 65e het toch niet meer ziet zitten om met je kinderen en kleinkinderen onder één dak te wonen.

 

 

 

Tagged ,,,,

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *