Door maatschappelijke veranderingen zoals bijvoorbeeld de secularisering zien we dat heel wat historische of religieuze panden leeg komen te staan. In de na-oorlogse periode had men daar een oplossing voor: slopen. Wij geloven echter in een duurzamer alternatief, namelijk reconversie. Reconwatte? Wel, reconversie van gebouwen houdt eigenlijk in dat ze herbestemd worden door ze een nieuwe functie te geven. Zoals bijvoorbeeld de bouw van een hotel in een ontwijde kerk.

Voordelen van reconversie

Reconversie heeft volgens ons heel wat voordelen:

  1. De toekomst van een historisch pand wordt verzekerd
  2. Het pand wordt teruggegeven aan de bevolking
  3. Het is een pak duurzamer dan het slopen van gebouwen
  4. Het zet een rem op ontwikkelingen in de schaarse open ruimte

Daarbovenop is het vastgoed met een verhaal. En dat is natuurlijk waar het allemaal om draait bij Imoya. Denk maar aan ons project ‘Kasteelresidentie Ter Ham’ in Steenokkerzeel, waar we assistentiewoningen bouwden. Zo zegt Kurt Ryon, burgemeester van Steenokkerzeel, dat hij enorm tevreden is dat Imoya en de gemeente na jaren leegstand van het kasteel, de handen in elkaar hebben geslagen. Hij is blij met een toekomst waar zowel de bewoners van het project als de inwoners van Steenokkerzeel terug kunnen genieten van hún kasteel.

Evenwichtsoefening

Het renoveren van een historisch pand, daar begin je natuurlijk niet zomaar aan. Gelukkig hebben wij naast een team van ingenieurs en architecten een geheime troef. Die heet Erwin en staat aan het hoofd van ons intern studie- en bouwcoördinatie bureau. Hij heeft al heel wat ervaring binnen de herbestemming van historisch en religieus vastgoed. Zo werkte hij bijvoorbeeld mee aan Martin’s Paterhof te Mechelen, een kerk en kloostergedeelte dat volledig is omgebouwd tot een 4-sterrenhotel. Zijn kennis en expertise zorgt ervoor dat wij telkens met een goed onderbouwde visie aan elk project kunnen starten. Het is bijvoorbeeld verplicht om het gebouw te analyseren zodat het de toekomstige functies kan garanderen. Daarbovenop willen we natuurlijk dat het historisch karakter van het pand zoveel mogelijk behouden blijft. Het is een echte evenwichtsoefening.

Ontdek de Heerenhuizen, een uniek reconversieproject van Imoya.