Wil je een huis of appartement kopen? Al eens gedacht aan vastgoed op plan? Misschien durf je de stap nog niet goed te wagen, omdat het concept je nog te onbekend is. Of omdat je de voordelen ervan nog niet kent. Na het lezen van deze wist-je-datjes over vastgoed op plan sta je al wat steviger in je schoenen om een beslissing te nemen.

Wist je dat…

  • … je gespreid betaalt?

Bij een aankoop op plan betaal je in schijven. Je hoeft dus niet ineens het hele bedrag op tafel te leggen. Is er een bouwfase afgerond, dan ontvang je een factuur voor die werken. Zo betaal je enkel voor wat er al effectief klaar is. Logisch, toch?

  • … je enkel de lusten hebt van de bouw, zonder de lasten?

Als je vastgoed op plan koopt, geef je al het werk uit handen. Van het aanstellen van een architect en een aannemer en het uitwerken van de plannen tot het aanvragen van een vergunning en het volledige bouwproces. Je ontwikkelaar houdt je regelmatig op de hoogte over de vorderingen en je krijgt natuurlijk ook op vooraf gekende tijdstippen een factuur in de bus. Geen stress en geen zorgen voor jou. Het enige wat jij moet doen is achteraf genieten van je nieuwe stekje.

  • … je meer mogelijkheden hebt als je in een vroeg stadium koopt?

Koop je vastgoed op plan bij Imoya, dan zit er een afwerkingsbudget inbegrepen in de aankoopprijs. Met dat budget kan je zelf de vloeren, de badkamer en de keuken kiezen. Zo wordt de woning afgewerkt volgens jouw persoonlijke smaak. Maar let op: dat kan enkel als je in een vroeg stadium koopt. Als het bouwproces al ver gevorderd is en de keuzes al doorgegeven zijn, kan je niet meer zelf kiezen. Imoya moet rekening houden met strikte deadlines om ervoor te zorgen dat je woning op tijd klaar is.

  • … je meer keuze hebt als je snel beslist?

Het spreekt voor zich dat de eerste koper de ruimste keuze heeft. En hij zal er ongetwijfeld de best gelegen woning uitkiezen. Hoe sneller je erbij bent, hoe meer keuze je dus zal hebben. Als je je zinnen gezet hebt op die ene penthouse met het beste zicht, dan zorg je maar beter dat je de eerste bent. First come first served.

  • … je lage energiekosten hebt?

Tegenwoordig gelden er strenge energienormen voor elke nieuwbouw of grondige verbouwing. Maar daar hoef jij je geen zorgen over te maken, want bij vastgoed op plan zorgt de projectontwikkelaar ervoor dat die normen strikt worden nageleefd. En dat is alleen maar in je voordeel. Je krijgt immers een goedkopere energiefactuur in je brievenbus.

  • … je gerust bent voor jaren?

Verborgen gebreken: de nachtmerrie van iedereen die een huis koopt of laat bouwen. Geen paniek. Als je vastgoed op plan koopt, ben je beschermd tegen lichte verborgen gebreken. Bovendien blijven de ontwikkelaar, de architect en de aannemer tien jaar lang aansprakelijk voor ernstige gebreken die de stevigheid van het gebouw beïnvloeden. Je mag dus op je beide oren slapen.

Zo, met deze interessante weetjes ben je hopelijk wat wijzer geworden. Misschien durf je nu wel de stap te wagen en geniet je binnenkort van je splinternieuwe woning. Veel succes!

Beslissing gemaakt!