In de marge van het energieakkoord besliste de federale regering om het verlaagde btw-tarief van 6% voor de sloop en de heropbouw van een woning al minstens tot 31 december 2023 te verlengen. Voldoe je als koper aan de voorwaarden om hiervoor in aanmerking te komen? Dan zal je ook het komende jaar nog kunnen genieten van dit verlaagde tarief. Als toekomstgerichte projectontwikkelaar met een duidelijke focus op reconversieprojecten als één van onze drie pijlers, zijn we verheugd met dit nieuws.

Vanaf 1 januari 2021 geldt er een verlaagd btw-tarief van 6% voor afbraak en heropbouw van vastgoed. Concreet is dit tarief van toepassing voor de afbraak van een gebouw en de daarmee gepaard gaande heropbouw van één of meerdere woning(en). Het afgebroken gebouw hoeft niet noodzakelijk een woning te zijn. Projectontwikkelaars die een heropgebouwde woning aanbieden, kunnen de regel dus ook op dit type woningen toepassen.

Een financieel duwtje in de rug

Vanaf 1 januari 2021 betaal je slechts 6% btw in plaats van 21% wanneer je een woning koopt die afgebroken en heropgebouwd zal worden (*wetgeving onderworpen aan specifieke voorwaarden). Dit was een regel die al van toepassing was in 32 steden maar nu werd uitgebreid naar het volledige Belgische grondgebied.

Dat betekent dus ook dat wanneer je een woning bij een projectontwikkelaar zoals Imoya koopt, je van dit verlaagd tarief kan genieten wanneer het gaat over een reconversieproject. Imoya zet zich al jarenlang in voor het behoud van open groene ruimte en ontwikkelt vastgoedprojecten die gericht zijn op de pijlers reconversie en stadskernontwikkeling. Het is niet onze ambitie om gigantische projecten neer te poten op plekken waar men vroeger van het groen kon genieten. Eerder kijken we naar gebouwen die in ere hersteld kunnen worden of stadskankers (zoals een oude, leegstaande fabriek) die we kunnen herontwikkelen tot een plek waar het fijn is om te wonen.

We zijn dan ook verheugd om te horen dat er een financieel voordeel is voor kopers die dit mee ondersteunen. Zo kunnen we voor het eerst in heel België een nieuwbouwwoning verkopen met 6% btw, iets wat voorheen slechts in een beperkt aantal steden mogelijk was.

Concreet brengt deze verlaging van het btw-tarief enkele voorwaarden met zich mee:

  1. De gekochte woning moet de enige woning zijn van de koper. Er is wel wat ruimte voorzien tussen de verkoop van de huidige woning en de aankoop van een nieuwe. Zo kan je met een gerust geweten een nieuwbouwwoning kopen en genieten van het verlaagd btw-tarief, zolang je je huidige woning maar voor 31 december volgend op het jaar van de verhuis verkoopt. Het is dus niet zo dat je je huidige woning al verkocht moet hebben, voordat je van de btw-verlaging kan genieten.
  2. De koper moet zijn domicilie vestigen in de nieuwe woning (de regeling is dus niet geldig wanneer je een woning zou kopen als investering en erna zou doorverhuren).
  3. De bewoonbare oppervlakte mag niet meer dan 200m2  bedragen.

Ben je van plan om van de Heerenhuizen of Livita jouw nieuwe thuis te maken? Dan bespaar je tot maximum 70.000 euro op jouw aankoop. Als dat geen extra financieel duwtje in de rug is!

Contacteer ons vrijblijvend voor een afspraak om meer te weten te komen over onze reconversieprojecten.

Project de Heerenhuizen

de Heerenhuizen - VilvoordeDe Heerenhuizen is niet zomaar het zoveelste vastgoedproject. Het bestaat uit slechts 10 exclusieve lofts in hartje Vilvoorde, elk met hun eigen karakter en indeling. De prachtige, groene stadstuin van wel 1000 m2 is maar één van de vele pareltjes die het project rijk is.