Heb jij een stukje vastgoed gekocht en heb je het woord ‘voorlopige oplevering’ horen vallen? Of ‘definitieve oplevering’? Misschien hoor je het wel in Keulen donderen. Geen zorgen, na het lezen van deze blogtekst ben je weer helemaal mee en weet je waar je op moet letten.
Je nieuwe woning is afgewerkt. Het is dus tijd voor de voorlopige oplevering. Nieuwbouwprojecten op plan vallen onder het toepassingsgebied van de Wet Breyne en moeten dus opgeleverd worden in twee fasen: de voorlopige oplevering en de definitieve oplevering. Maar wat betekent dat nu precies?
1. Wat is een voorlopige oplevering?
Je nieuwbouwproject is klaar en je wordt uitgenodigd voor de voorlopige oplevering. Wat wordt er van jou verwacht? Wel, je maakt samen met de bouwheer een rondgang om te kijken of de werken goed en conform het commercieel lastenboek en de plannen zijn uitgevoerd. Heb je opmerkingen over het resultaat? Dan worden die zichtbare gebreken in een proces-verbaal genoteerd en door alle partijen ondertekend.
Daarna begint de waarborgtermijn te lopen: de periode tussen de voorlopige en definitieve oplevering. In die periode geeft de bouwheer de opdracht aan de aannemer om de genoteerde zichtbare gebreken of tekortkomingen binnen een redelijke termijn te herstellen. Zo kan de woning definitief opgeleverd worden. Na de voorlopige oplevering krijg je de sleutel en kan je je woning in gebruik nemen.
Let wel op:
Zijn er zichtbare gebreken bij de voorlopige oplevering die je niet laat noteren in het proces-verbaal? Dan wil dat zeggen dat je die aanvaardt. Je kan de aannemer bijgevolg niet meer aansprakelijk stellen.
Tip:
Neem dus rustig de tijd om tijdens de voorlopige oplevering de woning te screenen op zichtbare gebreken. Kijk bijvoorbeeld of er geen plinten ontbreken, test de stopcontacten eens met je gsm-lader, ga na of de ramen en deuren vlot opengaan, … Kortom, let op de algemene afwerking. Onderaan vind je een handige basischecklist.
2. Wat is een definitieve oplevering?
Eén jaar na de voorlopige oplevering volgt de definitieve oplevering. De woning heeft dan alle seizoenen doorstaan. Het kan zijn dat er tussen de voorlopige en definitieve oplevering toch nog onzichtbare gebreken opduiken, zoals vochtplekken of een slecht werkende verwarming. In dat geval moet je die melden aan de bouwheer. Die zorgt er dan voor dat de aannemer ze oplost binnen de waarborgtermijn van 1 jaar.
Voor de zware zichtbare gebreken die de stevigheid of de stabiliteit van het gebouw beïnvloeden, zijn de aannemer en de architect tien jaar aansprakelijk. Die tien jaar begint te lopen vanaf de voorlopige oplevering.
3. Waar moet je op letten?
- Werken alle kranen goed?
- Spoelt het toilet netjes door?
- Werkt het fornuis?
- Werken de stopcontacten?
- Hoe zien de vloeren eruit?
- Gaan de ramen vlot open?
- Werken alle lichten?
- Gaan de deuren vlot open?
- …